Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

FIETS MEE MET 2BIKE4ALZHEIMER EN DRAAG BIJ AAN DEMENTIEONDERZOEK

12-4-2018

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie en als er nu niets gebeurt, stijgt dit aantal in 2040 naar een half miljoen. Met 2bike4alzheimer wil Alzheimer Nederland daarom zoveel mogelijk geld ophalen voor meer onderzoek - want helaas is genezing nog niet mogelijk.

Doortrappen met 2bike4alzheimer
Op zaterdag 22 en zondag 23 september 2018 organiseert Alzheimer Nederland voor de 7de keer de unieke fietstocht 2bike4alzheimer. Tijdens dit sportieve event fietsen teams van 4 tot 12 personen binnen 24 uur vijf etappes van 80 kilometer. Alle teams starten en finishen bij de Paasheuvelgroep Huizen. De tocht van in totaal 400 kilometer wordt op de tandem (per duo) of op een andere fiets, in estafettevorm, afgelegd. De 24 uur staat voor het aantal uren per dag zorg die iemand met dementie nodig heeft. Door ‘s nachts te fietsen ervaren deelnemers wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme. De route van de 5 etappes vormen samen een vergeet-mij-nietje: hét symbool voor een toekomst zonder dementie. Het draait bij 2bike4alzheimer niet alleen om de sportievelingen, ook aan de toeschouwers is gedacht. Zo wordt er een festivalterrein met foodtrucks en entertainment opgebouwd en kun je in een gezellige sfeer de teams supporten.

 

Fietsend bijdragen aan onderzoek
Met deze unieke estafette fietstocht zamelt Alzheimer Nederland dit jaar geld in voor onderzoek naar ‘Depressie en risico op dementie’. Deze twee factoren lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar wat is precíes het verband? In hoeverre verhoogt depressiviteit het risico op dementie? En wanneer is een depressie juist een eerste symptoom van een aanwezige dementie? Met antwoorden op deze vragen kunnen onderzoekers werken aan een betere preventie en tijdige behandeling van de ziekte. “Verschillende studies tonen aan dat ouderen met depressie een tweemaal hogere kans hebben om dementie te ontwikkelen. Er is echter heel weinig bekend over de onderliggende mechanismen in de hersenen die deze relatie tussen depressie bij ouderen en dementie kunnen verklaren”, zegt Dr. Mirjam Geerlings, UMC Utrecht.

Missie Alzheimer Nederland 
Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Alzheimer Nederland wil zich – samen met zo veel mogelijk anderen – voor deze mensen inzetten. De droom van Alzheimer Nederland is een toekomst zonder dementie. “We moeten dementie voorkomen of genezen. En tot die tijd maken we ons sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naaste omgeving”, aldus Marco Blom, interim-directeur Alzheimer Nederland.

Tandem Talks
Vandaag start de promotie en inschrijving voor 2bike4alzheimer. Rico Verhoeven trapt af met de eerste uit een reeks ‘Tandem Talks’, een promotiefilmpje waarin we met hem praten over dementie. Zijn vader is aan de ziekte van Alzheimer overleden. Hij draagt 2bike4alzheimer daarom een warm hart toe, net zoals Erik Scherder, Kees Tol en Raymi Sambo. Ook zij stappen met interviewster Josselin Gordijn op de tandem voor de reeks ‘Tandem Talks’.

Meld je aan
Fiets met jouw team mee met 2bike4alzheimer en draag zo bij aan een toekomst zonder dementie. Meedoen is eenvoudig: mensen die graag een sportieve prestatie neerzetten én Alzheimer Nederland willen steunen kunnen zich vóór 1 september inschrijven via www.2bike4alzheimer.nl. Ook als je geen directe betrokkenheid hebt met de ziekte kun je meedoen.

Word sponsor
Lukt het niet om zelf mee te fietsen? Geen nood: word dan sponsor van één van de deelnemende teams op www.2bike4alzheimer.nl/teams. Zo draag je rechtstreeks bij aan onderzoek naar oplossingen voor dementie. 

Ruim €56.000 bij elkaar gefietst voor onderzoek tijdens 2bike4alzheimer

26-9-2017

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 fietsten in en rond Amersfoort 13 teams mee met de 6de editie van 2bike4alzheimer. Er is maar liefst € 56.667,92 bij elkaar gefietst voor onderzoek naar de verspreiding van schadelijke eiwitten door de ziekte van Alzheimer. Voor het eerst deden dit jaar mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie mee, deels op duofietsen. De oudste deelnemer was 96 jaar.

Enthousiaste deelnemers
Alle deelnemers verzamelden zich zaterdagochtend bij het Eemklooster in Amersfoort voor een feestelijke en zonnige start. Het enthousiasme en de motivatie bleken groot. Vrijwel alle deelnemers hebben namelijk iemand in hun directe omgeving met dementie voor wie zij fietsten. Deelnemer Emma: “Ik fiets mee, omdat alzheimer bij ons in de familie zit.”

Extra bijzonder waren de 20 deelnemers die zelf alzheimer of een andere vorm van dementie hebben. De meesten van hen deden mee op initiatief van zorgorganisatie Vecht en IJssel. Samen met begeleiders reden zij op duofietsen een aangepaste route van 12 kilometer. Na afloop werd zelfs een dansje gedaan!

Voorkomen en genezen van alzheimer
Voorafgaande aan de start overhandigde Patricia Kerckhoff van Alzheimer Nederland de cheque van ruim € 56.000 aan Jan van Weering voor zijn onderzoek naar de verspreiding van schadelijke eiwitten door de ziekte van Alzheimer. “Alzheimer begint mild, maar wordt steeds erger. Dat komt door foute eiwitten, die zich verspreiden in de hersenen. Ik ga onderzoeken hoe we dat proces kunnen stoppen en daar ga ik mijn stinkende best voor doen”, aldus Van Weering.

Vergeet mij niet
Fleur Imming, wethouder van de gemeente Amersfoort, gaf het startschot voor deze unieke fietstocht, georganiseerd door Alzheimer Nederland. 24 uur lang reden de 13 teams van 4 tot 7 personen een tocht van 400 kilometer in en rond Amersfoort. Per tandem of op een gewone fiets werden 5 etappes van 80 kilometer in estafettevorm afgelegd. De routes van de 5 etappes vormden samen een vergeet-mij-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. Alle teams startten en finishten bij het Eemklooster in Amersfoort. De afgelopen 5 jaar deden maar liefst 900 deelnemers mee, die ruim € 370.000,- bij elkaar fietsten voor onderzoek naar oplossingen voor dementie.

Doneren kan nog steeds
Bij de start van 2bike4alzheimer was er € 56.667,92 ingezameld maar de teller tikt nog door! Wilt u alsnog een van de deelnemende teams steunen van 2bike4alzheimer? Dat kan via www.2bike4alzheimer.nl/teams.

Organisatie 2bike4alzheimer in handen van Alzheimer Nederland

1-5-2017

De organisatie van 2bike4alzheimer is sinds dit jaar in handen van Alzheimer Nederland. In de afgelopen vijf jaar heeft deze non-stop estafette fietstocht een bedrag van in totaal € 370.000 opgeleverd voor onderzoek naar dementie. Om het event in de toekomst verder te laten groeien, is besloten de organisatie over te dragen.

Dit jaar vindt 2bike4alzheimer plaats op 23 en 24 september. De start en finish is in Amersfoort. Vorig jaar fietsten 32 teams maar liefst € 79.348 bij elkaar. Dit jaar streven wij naar een opbrengst van € 100.000. Dit geld gaat naar onderzoek naar de verspreiding van schadelijke eiwitten. Meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie is hard nodig, want ieder uur krijgen vier Nederlanders dementie. En als we nu niets doen, stijgt het aantal mensen met dementie in Nederland naar een half miljoen in 2040. Uiteindelijk krijgt iedereen met dementie te maken: als patiënt, als mantelzorger, als familielid, als vriend of als collega. Wie zich dus nú aanmeldt voor 2bike4alzheimer, bewijst - grote kans - daar zichzelf een dienst mee.

Vergeet-mij-nietje
2bike4alzheimer is een ‘non-stop estafette fietstocht’. Dit betekent dat de teams in 24 uur - dag én nacht - een afstand van 400 kilometer door Nederland fietsen. De route bestaat uit vijf etappes van 80 kilometer rondom Amersfoort, in de vorm van een Vergeet-mij-nietje. Deelnemers mogen op een tandem fietsen, maar kunnen er ook voor kiezen om met eigen fietsen mee te doen. Er wordt altijd in duo’s gefietst. Naast de sportieve uitdaging, is er voor de teams nog een andere uitdaging: zij zamelen per team minimaal € 1.000 in voor onderzoek, bijvoorbeeld door het organiseren van ludieke acties of sponsoring. Alle inkomsten van de teams komen volledig ten goede aan onderzoek.

Schrijf je in!
Wil je dit jaar meedoen aan 2bike4alzheimer? Schrijf je nu in met een team van 4 tot 7 personen. De inschrijfkosten bedragen € 75 per team.

Sponsoren