voorbereiding & tips

Zorg dat je goed voorbereid aan de start staat! Denk niet alleen aan de tandem of fiets, maar ook aan veiligheid, een goede conditie, kennis van de route en het meenemen van de juiste spullen voor onderweg.

Tandem of fiets?
Tot en met 2015 werd 2bike4alzheimer op tandems gereden. De symbolische gedachte hierachter is dat je de ziekte van Alzheimer niet alleen krijgt en daarom samen op de fiets zit. Om de tocht toegankelijker te maken, kun je tegenwoordig zelf beslissen of je op een tandem of op een eigen fiets meedoet. Wil je meedoen op een tandem? Je vindt hier meer informatie over het huren van een tandem.

Veiligheid
Je moet onderweg altijd een fietshelm dragen, dus breng zelf een helm mee. Alle fietsers dragen in ieder geval van zonsondergang tot zonsopgang een reflecterend veiligheidshesje dat je van 2bike4alzheimer krijgt. Dit hesje met het logo van 2bike4alzheimer vergroot je zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer.  

Een goede conditie
Voor iedereen die meedoet aan 2bike4alzheimer is een goede gezondheid en een goede conditie van belang. Tijdens het event lever je niet alleen een behoorlijke lichamelijk inspanning, maar maak je ook een lange dag en nacht. Wij vragen geen medische verklaring of keuring van de deelnemers. Het is wel belangrijk om aan je conditie te werken en te oefenen met langere fietstochten. Je merkt dan ook welke gevolgen deze inspanning heeft op je lichaam. Ga bij twijfels over je gezondheid of je conditie naar een arts. 

Kennis van de route
Bestudeer samen met je team de routekaart en de routebeschrijving. Verdeel de etappes van tevoren over de teamleden. Zorg er ook voor dat ieder teamlid kan omgaan met het navigatieapparaat (GPS) of de navigatie-app. Oefen overdag en ook een keer ’s avonds of ‘s nachts met de routebeschrijving en een navigatieapparaat. Doe je mee met een tandem? Oefen van tevoren het op- en afstappen en het samen op de tandem fietsen. Het is ook handig om de zadelhoogte van je eigen fiets met een rolmaatje te meten (meet de afstand van het midden van trapas tot bovenzijde zadel). Je kunt de zadel van de tandem dan gemakkelijk en snel afstellen. Vergeet niet het rolmaatje mee te nemen!

Kleding voor onderweg
Fietsers dragen het beste niet al te dikke sportieve kleding in verschillende lagen over elkaar. Je kunt dan een laag uitdoen als je het warm hebt en een extra laag aandoen als je het koud hebt. Houd wel rekening met een flinke daling van de temperatuur ’s nachts: neem eventueel handschoenen en een muts mee. Zorg dat je in ieder geval één set extra kleding meeneemt. Ook is het handig waterproof kleding te dragen en waterdichte schoenen of schoenhoezen mee te nemen. En een deken, die je om je heen kunt slaan als je niet op de fiets zit, kan ook prettig zijn.

Eten en drinken voor onderweg
Per etappe ben je tussen de 3 en 5 uur bezig. Je kunt onderweg niet altijd even gemakkelijk eten en drinken kopen. Neem in ieder geval ruim voldoende water (of sportdrank, vruchtensap, ORS) mee en eventueel iets warms (soep, bouillon, koffie, thee) om te drinken. Neem ook iets mee wat je gemakkelijk onderweg kunt eten (fruit, krentenbollen, notenrepen). Eet en drink niet te veel zoetigheden. Op de start- en finishlocatie kun je voldoende (warm) eten en drinken krijgen of kopen.

Spullen voor onderweg
Programmeer ten minste de nummers van je teamleden en van het actiecentrum van 2bike4alzheimer in je mobiele telefoon. Zorg er ook voor dat je op het vergrendelscherm van je telefoon het nummer programmeert van degene die in een noodgeval moet worden gebeld. Je kunt op je smartphone ook een navigatie-app installeren met de route van 2bike4alzheimer. En vergeet vooral niet foto’s te maken onderweg zodat je die kunt delen op social media (#2bike4alzheimer @2bike4alzheimer).

Neem een navigatie-apparaat voor fietsers mee, met daarop de route van 2bike4alzheimer. Neem voldoende reservebatterijen mee, of gebruik een tweede navigatie-apparaat als de accu leeg is. Zorg er ook voor dat je de routebeschrijving op papier bij je hebt. Steek de papieren van tevoren in een plastic hoes (tegen regen en dauw) of plastificeer ze. Zorg ook voor een (hoofd)lampje waarmee je de routebeschrijving kunt beschijnen. Een wegenkaart en een kompas kunnen ook handig zijn. 

Sponsoren